83-åring tvingades leva utan id-kort

Den som blivit av med sitt id-kort och inte känner någon som kan bevisa vem de verkligen är har det svårt att få ett nytt kort. Det gör livet besvärligt många gånger, bland annat för 83-årige Sigurd Malmros i Malmö.

Sigurd Malmros blev bestulen på sitt id-kort och har inte lyckats ersätta det, något som bland annat lett till att han inte kunna hämta ut medicin själv eller uträtta andra ärenden.

– Ett evigt helvete, säger Sigurd Malmros.

Sigurd Malmros problem började i mitten av juni när han blev rånad i sin egen lägenhet i centrala Malmö. Tjuvarna tog bland annat hans vigselring och bankomatkort, men det som vållat Sigurd mest problem är att även hans id-kort blev stulet.

Utan giltigt id-kort har Sigurd Malmros inte kunnat legitimera sig i sjukvården, själv kunnat hämta ut medicin på apoteket eller checkar och paket på Posten. Ing-Marie Axelsson som känt Sigurd i 25 år försökte hjälpa till, hon ringde både hans bank, Polisen och Skatteverket för att kunna få ut ett nytt id-kort, men utan framgång.

– Jag har stött på patrull överallt därför att jag inte är nära anhörig.

Du har känt Sigurd Malmros i 25 år, men det räcker inte. Vad tycker du om det?

– Lite bisarrt om jag ska vara ärlig, säger Ing-Marie Axelsson.

Trots att Ing-Marie Axelsson och flera andra personer kan intyga vem Sigurd är den ha utger sig att vara så räcker alltså inte det. För om man behöver ett nytt id-kort kräver Skatteverket att man antingen har en giltig legitimation eller en godkänd intygsgivare, det vill säga en nära anhörig eller till exempel arbetsgivare eller god man.

Sigurd Malmros har ingen sådan person i sin närhet, men tack vare en specialregel så kan det hela ändå lösa sig berättar Eva Kinberg Sjögren, chef för Skatteverkets id-kortssektion.

– Om man inte har en godkänd intygsgivare eller id-handling så kan man göra en sammanvägd bedömning av andra handlingar. I det här fallet hade Sigurd gamla pass, körkort och ett gammalt id-kort. Med det tillsammans kan man anse att hans identitet är styrkt.

– Den här specialregeln finns men den är inte så vanlig.

Så nu kommer han att få ett nytt id-kort?

– Ja, det kommer han att få, säger Eva Kinberg Sjögren.

Varför Sigurd Malmros inte blivit informerad om den här specialregeln från början är oklart. Men efter att tidningen Sydsvenskan publicerade en artikel om hans situation har nu massor av folk hört av sig för att försöka hjälpa till , och på måndag så kommer Sigurd förhoppningsvis få ett nytt id-kort, men han vågar själv inte riktigt tro på det än.

- Nej, säker är jag inte.

Men du hoppas?

- Jag hoppas, säger Sigurd Malmros.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se