FARTYGSOLYCKAN PÅ VÄSTKUSTEN

"Litet hopp om att hitta överlevande"

Uppdaterad: 10:02
Sökandet fortsätter i dag efter de sex besättningsmän som befann sig på fartyget Langeland när det förliste i Kosterfjorden utanför Strömstad igår morse. Två båtar från kustbevakningen, två fiskebåtar och en helikopter deltar i sökandet.

Alla områden kunde på fredagen inte undersökas ordentligt på grund av dåligt väder, och ett litet hopp om att hitta överlevande finns fortfarande, sa Peter Lindquist presstalesman på Sjöräddningscentralen på fredagskvällen.

– Sitter bara någon överlevande i en flotte eller har överlevnadsdräkt på sig, kanske har drivit i land på en strand någonstans så finns det ändå en möjlighet att överleva, det finns ett litet hopp.

Det var vid halv sex-tiden på fredagsmorgonen som den rysk-ukrainska besättningen på lastfartyget sist hördes av. De rapporterade då in till sitt norska rederi om att fartyget fått slagsida och att de skulle söka lä i Kosterfjorden utanför Strömstad. 

Ungefär en halvtimme senare gick ett automatiskt larm till Sjörädddningscentralen och under hela dagen har sedan båtar, flygplan och helikoptrar sökt efter fartyget och överlevande utan resultat. Vrakdelar har däremot hittats, liksom flytvästar, flottar och ett kylskåp.

Men på grund av dåligt väder har inte alla områden ännu kunnat undersökas ordentligt. Bland annat det område öster om Ramskär där fartygets senaste kända position var. Innan sökningen avbröts sökte Kustbevakningen igenom området och då sa Christofer Engberg som var med på räddningsbåten så här.

– I första hand är det naturligtvis människor vi söker efter men vi söker även efter spår efter fartyget som saker som kan tillhöra fartyget, eller olja som kan dyka upp ur vattnet för att kunna lokalisera vart fartyget är någonstans. Men det är klart att vädret försvårar en hel del. Som vi har nu så är det på flera ställen flera meter höga vågor. Det gynnar inte sökningen.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se