Hundratal reformister inför rätta i Iran

Uppdaterad 12:07
I Teheran ställdes i dag ett hundratal personer inför rätta för oroligheterna mot president Mahmoud Ahmadinejads omstridda seger i det iranska presidentvalet den 12 juni. Bland de åtalade i Revolutionsdomstolen finns flera tidigare ledande politiker.

De åtalade ska enligt åklagaren med sitt agerande ha riskerat landets säkerhet, uppviglat till upplopp och vandalism, samt haft kontakt med så kallade kontrarevolutionära grupper. Bland de åtalade finns nära medarbetare till oppositionsledaren Mir Hossein Mousavi och den tidigare presidenten Mohammed Khatami.

Utomstående bedömare tolkar åtalet som en tydlig politisk signal om åt vilket håll utvecklingen nu går i Iran - eller snarare, åt vilket håll de styrande vill att den ska gå.

Genom att åtala högt uppsatta personer i det iranska politiska etablissemanget, visar ledarna i Väktarrådet och inom säkerhetsapparaten med Revolutionsgardet i spetsen, att det för tillfället inte finns någon tolerans för någon avvikande åsikt.

Demonstrationerna är ett hot mot den iranska modellen och måste därför tuktas och obönhörligt slås ned.

Men kritik växer nu även inom de konservativa leden. Det rör sig om personer, vanligtvis lojala till den högsta ledaren i Väktarrådet, som anser att metoderna gör regimen impopulär.

Fängslandet av demonstranter, kulturpersoner, intellektuella, journalister, ja listan är lång, samt uppgifterna om tortyr och misshandel i fängelserna, riskerar att underminera hela det islamiska styret. Ett styre som kom till makten efter en folklig revolution, och som nu straffar några av sina tidigare mest hängivna anhängare.

Kristian Åström, Amman
kristian.astrom@sr.se