"Strategi saknas för oroligt Kaukasus"

De senaste två månaderna har det nästan inte gått en dag utan att det varit något attentat eller skottlossning i Kaukasus-området i södra Ryssland. Och oroligheterna har spridit sig långt utanför Tjetjenien.

Så sent som natten till i dag dödades tre anställda vid det ryska räddningsverket i Ingusjien och i Dagestan sköts två poliser ihjäl. Men ledningen i Moskva verkar inte veta hur de ska agera i den här nya situationen.

– Kreml har ingen förnuftig, långsiktig strategi för Kaukasus, utan försöker lösa problemen när de kommer upp, säger Tatjana Loksjina på människorättsorganisationen Human Rights Watch i Moskva.

Så sent som för tre månader sedan förklarade politikerna kriget i Tjetjenien officiellt för avslutat, men nu är det alltså våldsdåd mest varje dag och det är lika oroligt i grannrepublikerna Ingusjien och Dagestan.

De senaste åren har Kreml mer och mer överlåtit åt de lokala myndigheterna att bekämpa rebellerna, det har visat sig allra tydligast i Tjetjenien där presidenten Ramzan Kadyrov fått fria händer, med skrämmande resultat, säger Tatjana Loksjina.

Även släktingar och vänner till rebellerna bestraffas på samma sätt som rebellerna själva, säger Loksjina, de grips och bara försvinner, eller utsätts för tortyr eller så bränns deras hus ner.

Tjetjenien har i praktiken blivit en själstyrande region där Moskva inte längre har något inflytande på vad som händer. Hittills har Kreml accepterat det eftersom man trott att Kadyrov varit effektiv i att bekämpa rebellerna. Möjligtvis börjar man nu tänka om, bland annat efter mordet på människorättsaktivisten Natalja Estemirova.

Den skandal som mordet innebar kan leda till att man börjar inse i Moskva att det är fel lösning att satsa på ledare som Kadyrov, säger Loksjina.

Men de islamistiskt inspirerade rebellgrupperna är bara en liten del av problemet i norra Kaukasus. Det finns ingen demokrati och även den vanliga oppositionen har i viss mån börjat samarbeta med rebellerna, en avgrund skiljer de vanliga medborgarna från makthavarna, fattigdomen är enorm och likaså korruptionen och arbetslösheten, skolutbildningen har brutit samman.

I den här totala röran anser Tatjana Loksjina att den viktigaste politiska uppgiften som allt hänger på är att se till att de lokala makthavarna börjar följa lagboken.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se