Färre personer drunknade i juli

Färre människor drunknade i juli i år jämfört med förra året. På Svenska Livräddningssällskapet, SLS, hoppas man att trenden är ihållande.

– Det känns som att tendensen är att vara mer försiktig, säger Karin Brand som är generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet, SLS.

Hon är nöjd över att människor faktiskt verkar ha lyssnat på SLS:s informationskampanj, där budskapet är att man ska testa sin simkunnighet och att man aldrig ska bada ensam.

Men det är svårt att veta om det är Svenska Livräddningssällskapets arbete som har fått effekt eller om det beror på att folk badat mindre i år. Juli är vanligtvis en svart månad med många drunkningar. Förra året drunknade 28 personer, men i år var det 18 personer.

Det finns enkla knep för att bada säkert, säger Karin Brand på Svenska Livräddningssällskapet:

– Testa din simkunnighet, bada inte ensam, överskatta inte din egen förmåga, håll alltid uppsikt på barnen och ge dig aldrig iväg i båt utan flyttväst, säger Karin Brand.

Under hela fjolåret drunknade 107 personer i Sverige. Hittills i år har minst 49 personer drunknat, enligt SLS statistik.