Tumult under vräkning i Jerusalem

Uppdaterad: 15:54
Flera palestinska familjer vräktes från sina hem i östra Jerusalem av israelisk polis i går. Två svenskar som bodde hemma hos palestinierna greps i samband med vräkningen.

– En våg av våld färdas genom det här hemmet. Det är en insatsstyrka försedd med maskinförsedda mörkklädda militärer som springer in i vartenda rum, drar ut kvinnor och barn och män som bor i det här hemmet, säger människorättsaktivisten Rikard Björk, som arbetar för den palestinskledda organisationen ISM.

Sammanlagt vräktes 50 palestinier, varav 20 barn, från sina hem i den arabiska stadsdelen Sheikh Jarrah i östra Jerusalem.

Enligt nyhetsbyråerna ska israeliska bosättare ha hjälpt polisen att bära iväg palestiniernas bohag för att sedan ta sig in i husen med borrar, spadar och stegar.

Rikard Björk och en annan svensk, som har bott hos familjerna i två veckor, greps senare ute på gatan tillsammans med tolv andra aktivister och släpptes först efter nio timmar.

Enligt Rikard Björk ska två av palestinierna ha fått föras till sjukhus efter tumultet. Vräkningen skedde efter att Israels högsta domstol dömde att de israeliska bosättarna, som åberopar gåvobrev, har rätt till marken. Men palestinierna hänvisar till FN:s uppgörelse med Jordanien 1956 som ger dem rätt till egendomarna.

Israels agerande är en direkt utmaning mot EU och USA som har krävt att Israel stoppar nya bosättningar i östra Jerusalem, som är ett av de mest omstridda områdena i den israelisk-palestinska konflikten.

I en ovanligt skarp kommuniké manade Sverige, som är EU:s ordförandeland, för några veckor sedan Israel att låta palestinierna bo kvar.

Sarah Sidibé
sarah.sidibe@sr.se