"Pol Pots död en stor förlust"

Det går nästan inte att beskriva vilken förlust Pol Pots död innebar för Kambodjas möjligheter att göra upp med sitt förflutna. Det säger Seng Theary, advokat och tills nyligen ledare för CSD, Kambodjas Center för Social utveckling.

Pol Pot var för många kambodjaner en osynlig och mytisk figur. Att se honom vid en rättegång skulle ha stärkt befolkningen oerhört, säger Seng Theary.

Det skulle ha reducerat honom till en vanlig människa. Istället för den gudalika, sataniska symbol med total makt som han var i befolkningens ögon, säger hon.

Pol Pot dog i april 1998. Ekot har i dag avslöjat att det fanns hemliga amerikanska planer på att gripa honom och föra honom till ett annat land. Sverige var ett av de länder som amerikanerna bad om hjälp. Men Sverige sa nej.

Pol Pots död innebär att den högste ansvarige för massmordet på 1,7 miljoner landsmän aldrig kan ställas till svars.

Just nu pågår en rättegång mot Röda khmerernas skräckvälde. Rättegången har pågått sedan i februari och hittills har en enda man stått inför domstolen; chefen för tortyrfängelset Tuol Sleng, där 14 000 människor dog. Fyra tidigare medlemmar i Röda khmerernas ledning sitter häktade i väntan på sin rättegång.

Det finns många, både inne i och utanför Kambodja som är övertygade om att Pol Pot mördades. Pol Pot skulle i en rättegång ha kunnat avslöja mycket besvärande uppgifter, både om sina tidigare underlydande inne i Kambodja, men också om hur många länder i omvärlden tog Röda khmererna till sitt bröst samtidigt som slakten pågick för fullt inne i landet.

Men Pol Pots död har erbjudit en annan, mycket påtaglig, möjlighet när det gäller fördelningen av skuld. Det säger Youk Chheng, chef för Kambodjas dokumentationscenter. Det är han och hans medarbetare som tagit fram 85 procent av den enorma mängd bevismaterial som nu används i rättegången.

– De som fortfarande lever skyller allting på Pol Pot som redan är död. Det gör processen lite besvärligare. Det hade varit trevligt om han fanns tillgänglig, säger Youk Chhang.

Staffan Sonning, Phnom Penh, Kambodja
staffan.sonning@sr.se