Göteborgsoperan får kritik av regionen

Göteborgsoperans verksamhet i Skövde riskerar att försvinna helt. Förhandlingar mellan Skövde kommun, regionen och Göteborgsoperan är i gång och beslut om framtiden ska fattas senare i höst. Från regionens sida finns ett missnöje med hur Göteborgsoperan har använt lokalerna i Skövde.

- Vi är allmänt besvikna på Göteborgsoperans sätt att använda Skövdescenen. Tanken var att det skulle vara ett levande hus, öppet för människor, säger Conny Brännberg från Skövde som är vice ordförande i regionens kulturnämnd.

Skövde kommun har sagt upp avtalet när det gäller fastigheten och den subventionerade hyran.

Hade man inte gjort det hade den förnyats med automatik, vilket nu alltså gör att det krävs förhandlingar om vad som ska hända i framtiden.

Är det så att Göteborgsoperan själva kan finansiera kostnaden för lokalerna kan verksamheten fortsätta i Skövde.

Men hur lidande verksamheten runtom i Skaraborg blir om det inte utgår från Skövde är svårare att svara på, enligt Conny Brännberg.

- Om Göteborgsoperans ledning bedömer att de kan fortsätta vara lika aktiva i Skaraborg utan Skövdescenen som bas, det får i första hand Göteborgsoperans ledning svara på. Kan de fortsätta samma regionala arbete utifrån Göteborg är det upp till dem.

- Däremot vore det synd för Skövdes kulturliv om inte huset används för kultur i framtiden, för det är ju ombyggt till ett musikteaterhus, avslutar Conny Brännberg.