Sandviken

Stor oro bland lärare

Uppdaterad 17:30
Med två veckor kvar till skolstarten råder stor oro bland lärarna i Sandviken. 100 personer ska varslas och förhandlingarna om vilka som ska gå är fortfarande inte klara. De lärare som tidigare jobbat på Norrsätraskolan har inte heller fått besked om vart de ska jobba när semestern tar slut.

Vad som ska hända med Norrsätraskolans lärare är inte det enda frågetecknet inför skolstarten i Sandviken. I våras blev det klart att 100 tjänster ska sparas in inom grundskolan. Men vilka lärare det blir som får gå, eller hur många som måste sluta ofrilligt, är inte klart.

Pensionslösning välkomnas
Att hitta lösningar har tagit tid och först i dag har skolledningen träffat lärare som visat intresse för att sluta med särskild avtalspension eller avgångsvderlag. Detta är något som skulle kunna minska antalet lärare som får gå mot sin vilja och det är därför lösning som välkomnas av Lärarförbundet i Sandviken.

– Vi hoppas naturligtvis att vi ska kunna rädda alla, säger Margith Lind, ordförande för Lärarförbundet i Sandviken.

Besked innan skolstart
Anledningen till att frågan tagit tid att lösa är att man velat titta på fler olika möjligheter enligt skolledningen. Men innan skolstarten om två veckor kommer alla lärare som på olika sätt berörs av besparingarna att få besked, lovar Göran Isberg som är skolchef i Sandviken.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se