västerås

Hemtjänstpersonal uppmanas visa leg

I och med att falsk hemtjänstpersonal besökte flera äldre i Västerås förra veckan, går nu kommunen ut med en uppmaning till sina anställda. De måste kunna visa upp legitimation vid hembesök, säger Lotta Troné, tillförordnad verksamhetschef vid Proaros vård och omsorg.

– Vi gick ut med en påminnelse förra veckan att det är viktigt att alla har sin legitimation med sig till jobbet, det ska man naturligtvis ha, säger Lotta Troné.

I samband med de falska hemtjänstbesöken har frågan kring legitimation aktualiserats. Och Lotta Troné berättar att man får en legitimation när man blir anställd vid hemstjänsten, men att de ser olika ut beroende på vilken anställning man har. De fast anställda får en identitetsbricka med foto, medan vikarierna istället får ett vanligt dokument, berättar hon.

– Får du ett kortare vikariat får du ett dokument där ditt namn, var du är anställd, anställningstid och chefens underskrift finns med. Det dokument använder våra medarbetare ihop med sin vanliga legitimation för att legitimera sig.

Men kan inte det vara lite förvirrande, att man kanske inte förstår att det är just den legitimation som man ska ha med sig?

– Jo och det är därför vi gått ut med en påminnelse, att man ska ha med sig det dokumentet tillsammans med sin legitimation, säger Lotta Trone till SR Västmanland.

Ingela Karlsson
ingela.karlsson@sr.se