Svart körskola vanligt

Trafikskolorna i länet har varit medvetna om problemet kring personer som skaffat sig hundratals handledartillstånd, och tar emot svart betalning för att ställa upp som handledare.

Undersökningen är gjord av STR, Sveriges trafikskolors riksförbund, och visar bla att det här i länet finns en person som på en och samma gång är handledare åt 300 personer - vilket är rekord i STRs undersökning.

– Det är inte bra, såklart, tycker vi. Det här är personer som saknar både utbildning och vana. Bilarna de använder saknar ofta dubbelkommando och har de dubbelkommando så är de ovana att använda det. Det kan alltså både bli farligt och en klart bristfällig utbildning, säger Håkan Axelsson, ordförande STR i Uppland.

Så du har känt till att det ser ut så här?

– Ja, det har vi känt till i flera år.

Vad har ni gjort för att förhindra det?

– Problemet är att det inte har funnits något annat sätt än via skatteverket och det krävs många, många tydliga iaktagelser och straffskalan är väldigt futtig, så att säga. De fåtal personer som har åkt dit har kunnat fortsätta samma dag. I Uppsala är det här ett väldigt stort problem, säger Håkan Axelsson.

Transportstyrelsen välkomnar förslaget att begränsa antalet tillstånd som en person kan få. Tror du att man kan komma tillrätta med svarta körskolor för det?

– Förmodligen kommer en del vara kvar, men det är väl det bästa sättet. Kanske också att höja straffskalan så att det blir lite mer kännbart om man missköter sig på det här sättet, säger Håkan Axelsson, ordförande för STR i Uppland.