Politkovskaja-rättegång skjuts upp

En ny rättegång gällande mordet på den regimkritiska journalisten Anna Politkovskaja inleddes i dag i Moskva. Men rättegången hann bara börja innan man beslutade att skjuta upp den till på fredag. Oenighet ligger bakom rättens agerande.

– Det tyder ju på att det fortfarande är en massa schabbel kring förundersökningen, och det tyder ju också på att det fortfarande finns en djup misstro medan å ena sida juryn och kanske försvaret och å andra sidan åklagarsidan, säger Rysslandskännaren Ebba Sävborg.

En polis och två av de tjetjenska bröderna Machmudov står åtalade. Men, enligt åklagaren saknas en viktig pusselbit, nämligen den tredje brodern Machmudov, som tros ha hållit i vapnet. Han är fortfarande på fri fot, och därför vill åklagarsidan få mer tid för utredning.

På den andra sidan vill Politkovskajas anhöriga att hela utredningen görs om, eftersom det annars inte vore någon mening med en ny rättegång.

Att rättegången nu skjuts upp ytterligare, menar Ebba Sävborg, kan vara ett tecken på att president Medvedev menar allvar med sitt tal om förändring av det ryska rättsystemet.

– Han har ju talat väldigt mycket, till skillnad från Putin, om att det behövs en rejäl uppryckning av det ryska rättsväsendet. Han har sagt det många gånger, och det har åtminstone jag tyckt varit bland det mest positiva. För det ryska rättsväsendet är i dåligt skick, och det har det varit ända sedan systemskiftet.

Medvedev har satt mycket prestige i att visa upp Ryssland som en rättsstat, och en ny grundlig utredning i fallet Politkovskaja skulle kunna stärka förtroendet för rättssystemet.

Kanske kommer det fram vem som tryckte av det dödande skottet mot Anna Politkovskaja, men mer troligt är att vi aldrig får veta vem som låg bakom mordet. Och en ny utredning är ingen garanti för att vi får reda på sanningen, menar Ebba Sävborg.

– Ska man göra en ny förundersökning, som kanske tar tre år den också, då rinner nog alltihop ut i sanden, och det vore ju väldigt olyckligt, säger rysslandskännaren Ebba Sävborg.

Kristoffer Lieng
kristoffer.lieng@sr.se