Allt fler vill bli au pair

Ungdomsarbetslösheten sätter sina spår. Nu väljer allt fler unga att resa utomlands och jobba som au pair när det är svårt att få jobb i Sverige.

Enligt de stora au pair-förmedlingarna är det också allt fler killar som vill åka. En av dem är 20-årige Kristian Magnusson.

– Jag tycker definitivt att man ska ge det en chans även om man är kille. Jag har hört att det tar lite längre tid att få en värdfamilj men jag tror absolut att det är lika bra med en kille som med en tjej, säger Kristian Magnusson.

Varför tror du det är vanligare att tjejer åker?

– Jag tror att familjerna tror att de har bättre hand om mindre barn. De är kanske lugnare och mer "hushålliga", säger han.

I lågkonjunkturens spår blir det allt svårare för ungdomar att få jobb. Enligt de stora au pair-förmedlingarna Cultural Care och STS är det fler och fler unga som väljer att resa utomlands som au pair.

STS har ungefär 1 200 ansökningar i år och det är en fördubbling jämfört med förra året. Sissi Frangos, programansvarig på STS Au pair, tror att kurvan fortsätter uppåt.

– Den stiger fortfarande, så jag vet inte när vi når toppen. Vi ser också en liten ökning när det gäller familjer i USA, men inte i samma utsträckning som au pair-ansökningar, säger Sissi Frangos.

– Det är en klar majoritet tjejer som åker, men vi har fler och fler killar som söker och även många som läst barn och fritid. Killarna som söker har väldigt bra erfarenhet och vi har killar som åker med oss varje månad, säger hon.

Det mest populära landet att åka till är USA, dit också Kristian Magnusson ska resa när han hittar en bra värdfamilj.

– Jag tar chansen nu för jag vill inte plugga och jag kan tänka mig att det är många som inte vill plugga direkt efter gymnasiet utan de vill kanske göra något och kanske inte gå hemma. I och med att arbetsmarknaden är som den är så tror jag många tar chansen och åker i väg, säger Kristian Magnusson.

Per Fahlén

per.fahlen@sr.se