Inbrottssäsong i fritidshus

I augusti brukar inbrotten i fritidshus öka. Mörkret kommer tillbaka samtidigt som semestern tar slut och stugorna lämnas till sitt öde.

 Polisen Örjan Ovesson har ett par tips man kan tänka på för att minska risken att bli utsatt.

– Är man borta från stugan en längre tid ska man inte förvara viktiga saker där. En annan viktig sak är att man inte hänger för fönstrena, många tror att det är smart men det får bara till följd att tjuvarna inte ser vad som finns där inne och slår sönder bara för att titta efter.

Mellan 30 och 60 stuginbrott rapporteras varje augusti månad i länet, i alla fall de senaste fem åren. Överlag är sommaren den tid på året då det sker flest inbrott i fritidshus. Anledningen till det är helt enkelt att det är svårare att ta sig till stugorna när det är snö ute, säger Örjan Ovesson.

Det totala antalet inbrott i stugor har minskat stadigt de senaste fem åren. Förra året rapporterades 180 totalt i länet vilket kan jämföras med 270 inbrott 2004.

Hur ser ett typiskt stuginbrott ut? Och vilka stugor är mest utsatta?

– Sommarstugor har ju den där äldre typen av fönsterlås så det är bara att ta närmaste tillhygge, eller knytnäven, knacka rutan och klättra in.

– Det är väl mest de stugor som ligger lite vid sidan av, ute vid sjöar uppåt inlandet, som drabbas. Här vid kusten finns det oftast folk som rör sig runt stugorna och har uppsikt.

Reporter: Viktor Hariz

viktor.hariz@sr.se