Allt fler behöver socialbidrag

Allt fler i Örebro län behöver försörjningsstöd, eller socialbidrag som det också kallas, för att klara av sin ekonomi. Under första halvåret i år har flera socialkontor fördubblat antalet ärenden jämfört med samma period förra året. Det förvånar inte Nils Åke Lindberg, som är enhetschef för försörjningsstöd öster i Örebro.

- Ökningen är förväntad med tanke på hur konjukturen har förändrats. Arbetslösheten ökar, förändrade reglerna när det gäller sjukförsäkringssystemet. Alla de strukturella förändringarna som sker i samhället påverkar i hög grad hur många som söker försörjningsstöd, säger Nils Åke Lindberg tillförordnad enhetschef för försörjningsstöd öster i Örebro.

Just den ökade arbetslösheten har gjort att det är många ungdomar som nu söker försörjningsstöd. På socialkontorets väntrum för försörjningsstöd i Örebro sitter två ungdomar i tjugoårsåldern, vi kan kalla dem för Robert och Sanna.

- Jag har haft försörjningsstöd i tre månader. Klart jag vill jobba, men när man inte har körkort och bara har gått gymnasiet så är det svårt, säger Robert 24 år.

- Jag tog studenten för ett år sen och har sökt kanske trettio jobb, men har inte fått något. Jag ska söka försörjningsstöd nu, så jag hoppas att jag kommer att få det, annars vet jag inte hur jag ska klara mig, säger Sanna 21 år.

Hur kommunerna ska klara av den ökande tillströmmningen av bidragstagare rent ekonomiskt är ännu inte riktigt fastställt. I vissa kommuner finns det reservpengar avsatta.

- Vi jobbar med att dra ner på andra verksamheter för att få pengar till försörjningsstödet, för det här är inte budgeterat, den här stora ökningen, säger Kristina Sandberg som är socialchef i Degerfors.

Just det att det blir allt fler ärenden rörande försörjningsstöd runtom i länet, samtidigt som det inte blir fler i personalen är något som oroar Nils Åke Lindberg på socialen i Örebro.

- Oron är utifrån att vi som personal ska motsvara de krav som vi själva ställer, att folk ska få en rättssäker prövning. Det är en svår balansgång nu hur man utnyttjar resurserna så att vi klarar av en förväntad tillströmning.

Så här har försörjningsstödet förändrats

Kommun Jan-Juni 2008 Jan-Juni 2009 Ökning      
Örebro 78,5 milj kr 86,4 milj kr    10%
Hallsberg 2,3 milj kr 2,7 milj kr    17%
Kumla 4,1 milj kr 6,1 milj kr    48%
Karlskoga 8,0 milj kr 10,3 milj kr    29%
Askersund 1,5 milj kr 1,7 milj kr    20%
Nora 3,8 milj kr 5,2 milj kr    37%
Hällefors 1,5 milj kr 1,7 milj kr    20%
Lindesberg 8,3 milj kr 13,7 milj kr    65%
Lekeberg 1,2 milj kr 2,1 milj kr    71%
Laxå 0,1 milj kr 0,15 milj kr    36%
Degerfors 3,8 milj kr 5,5 milj kr    45%
Ljusnarsberg 1,6 milj kr 2,8 milj kr    58%

Reporter
Lisa Classon
lisa@classon@sr.se