Karlskrona

Budget avgör styrandet

Igår presenterades den socialdemokratiska budget som kan fälla Femklövern i Karlskrona.

Om vågmästarna Sverigedemokraterna väljer den, istället för Femklöverns budget, så avgår det moderata kommunalrådet K-G Svensson.

Utbildning och jobben
Oppositionsrådet Christina Mattisson (S) säger att utbildning och sysselsättning är de två viktigaste frågorna.

– Ja, den största skillnaden kan jag säga är två delar: Först så kan jag säga att fokus är att vi fokuserar på jobben naturligtvis och att möta den skenande socialbidragsutvecklingen med aktiva åtgärder. Men också att ge unga möjligheter och ge gymnasieskolan möjligheter att klara sitt uppdrag genom att ge dem mer pengar, säger Christina Mattisson.

Allt avgörs om mindre än en vecka. Då fattar kommunsstyrelsen beslut om vilken budget som ska gälla för Karlskrona kommun nästa år.

Gymnasieskolan avgör
Socialdemokraterna har väntat in i det sista med att presentera ett alternativt budgetförslag. Men igår redogjorde Christina Mattisson för hur hennes parti vill klara kommunekonomin.

Och när socialdemokraterna fördelar pengarna får gymnasieskolan dubbelt så mycket som i femklövens förslag.

För Sverigedemokraterna, som har en vågmästarroll, är det beskedet ljuv musik i öronen.

Rickard Jomshof säger till Sveriges Radio Blekinge att hans parti kommer att rösta på det minst dåliga alternativet. På frågan vilken som är partiets hjärtefråga svarar han gymnasieskolan.

Hotar avgå
Om skolsatsningen räcker för att Sveriedemokraterna ska fälla Femklövern återstår att se men om det sker avgår det moderata kommunalrådet K-G Svensson.

Christina Mattisson är medveten om vågmästarrollen som Jomshof och hans parti triumferar med men anser inte att hennes parti kan ta hänsyn till det.

– Det är inte någon önskvärd situation men för att vi har ett minoritetsstyre innebär det inte att vi som socialdemokrater, det största partiet, ska avstå att lägga ett oppositionsförslag. Det tycker jag faktiskt att det har vi ett ansvar gentemot dem nästan fyrtio procent som röstade på oss, säger Christina Mattisson.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se