Ska larven åka på karneval?

Jag bifogar ett par bilder på en larv som följde med in vid blåbärsplockning häromdagen. Den rymde sedan från bären, och hittades uppe i taket på köket. Under frukosten ramlade den utmattad ner på köksbordet, och såg nästan död ut. Men en droppe vatten gav den krafterna tillbaka, och sen kröp den runt på bordet i turbofart.

Jag undrar om ni vet vad detta är för sorts larv. Jag har aldrig sett något liknande, den ser ut som om den är på väg till karnevalen i Rio, eller möjligen är en övervintrad punkare från 70-talet. Bären plockades i de norra delarna av Örebro län. Peder Andersen, Örebro

Jag tror att det är en aprikostofsspinnare Orygia antiqua. Den är rätt vanlig i Sverige och trivs bland annat i blåbärsskogar. Den tillhör familjen tofsspinnare, och det är de punkiga tofsarna på larvernas ryggar som gett gruppen det namnet.

Snart är det dags för er nya bekantskap att förpuppa sig. Aprikostofsspinnarna brukar göra det i slutet av av juli eller augusti. En morgon, omkring två veckor som puppa, kryper en brun fjäril med en ljus fläck på vardera framvingen fram ur puppan.

Från augusti till oktober parar sig fjärilarna och honan lägger ägg som övervintar. När knopparna spricker i vår kryper nya fina larver ut i markerna. Therese Forsberg, Naturmorgon