Eskilstuna

"Kommuner slösar på kultur och fritid"

Kommunerna slösar bort pengar på kultur och fritid och borde värna kärnverksamhet som vård och omsorg mer. Det tycker Thomas Idegard, som är ansvarig för det liberala Timbros välfärdsprogram. Timbro har tittat närmare på 16 kommuner som lägger mest pengar på kultur och fritid, och samtidigt skär ner på skola eller omsorg eller flaggar för skattehöjningar. En av de kommunerna är Eskilstuna.

Enligt Timbros undersökningen så ökar utgifterna för fritid eller kultur och nya satsningar genomförs på många håll. Istället tycker Timbros Idegard att regeringen ska våga ställa villkor på kommunerna när de får nya bidrag så att pengarna verkligen går till "välfärdens kärna", exempelvis vård och omsorg.

– Kommunerna skriker på att de behöver mer pengar i statsbidrag från staten. Det kan säkert stämma i vissa fall, men man måste titta på hur kommunerna använder de enorma pengar de redan har. Då har vi tittat på 16 extrema kommuner som lägger mycket pengar på kultur och fritid per invånare och samtidigt skär ner i välvärden, som exempelvis utbildningen och gör skattehöjningar. Poängen är att kommunerna måste göra sin hemläxa och använda pengarna tilld e vettiga sakerna och inte komma till staten och begära mer, säger Thomas Idegard på Timbro.

De pengar som Eskilstuna lägger på Studieförbunden, 12 miljoner om året, skulle räcka till 80 vårdtagare som fick hemtjänst ytterligare och pengarna som läggs på ungdomskonsulenter skulle räcka till ytterligare 35 hemtjänsttagare per år. Det går inte att lägga om och lägga ner all kultur- och fritidsverksamhet, men det går att göra vettigare prioriteringar, menar Idegard.

Men Idegards förslag får hård kritik av Eskilstunas kommunalrådet Hans Ekström (S).

– Han är ute och cyklar när han säger att vi inte gör prioriteringar. 85 procent av pengarna till pedagogisk verksamhet och vård och omsorg bland annat. 5,5 procent går till kultur- och fritid. Så vi har gjort prioriteringar.

Thomas Idegard, Timbro:

– Men det är ändå miljoner på marginalen Eskilstuna och andra kommuner kastar ut på saker som inte är lika viktiga som vård och omsorg.

Hans Ekström (S):

– Jag blir upprörd. Vi kastar inte ut pengar. Vi prioriterar det som är viktigt. Vi tycker att det är viktigt att det är viktigt att bygga en rondell om det ökar trafiksäkerheten, jag tycker att det är viktigt att gamla eller andra får gå på en kurs. Det är viktigt.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se