Hyggliga vinster i bolagens rapporter

Mätteknikbolaget Hexagon kom i dag med sin rapport för det andra kvartalet. Och det betyder att nästan alla stora bolag på Stockholmsbörsen har lämnat sina rapporter. Hexagon passar in i ett mönster för industribolagen; omsättningen faller kraftigt men bolagen lyckas ändå visa riktigt hyggliga vinster.

För Hexagons del föll omsättningen med en fjärdedel under det andra kvartalet, men ändå gjorde bolaget en vinst på drygt 400 miljoner kronor, bara 200 miljoner sämre än i fjol.

Liksom många andra industribolag på Stockholmsbörsen har Hexagon lyckats försvara sin lönsamhet med hjälp av kostnadsbesparingar.

Många bolag har även haft hjälp av den svaga kronan, och med några få undantag, som lastbilstillverkarna Volvo och Scania, har industribolagen överträffat marknadens förväntningar, vilket gett aktiekurserna rejält med bränsle.

Hexagons aktiekurs har till exempel nästan trefaldigats från den lägsta nivån i vintras, och vd Ola Rollén spår nu att efterfrågan börjar ta fart igen framåt senhösten.

– En gradvis förbättring kvartal för kvartal, där Europa förmodligen är sist ur den här lågkonjunkturen, och vi kommer se Asien tuffa på ganska bra under hösten. USA kommer successivt förbättras, säger Ola Rollén, vd på Hexagon.

Liksom många andra svenska industribolag, som Sandvik och Atlas Copco, är bygg- och anläggningsindustrin viktig för Hexagon. Många länder har beslutat om stora infrastruktursatsningar för att stimulera sina ekonomier och Ola Rollén ser redan vissa effekter av det.                  

-- Vi har ju redan sett positiva effekter i länder som Kina, medan USA:s stimulanspaket är något av en besvikelse så här långt. Pengarna finns ju budgeterade och förr eller senare kommer de ut i den verkliga ekonomin. Och det är snarare frågan om när och inte om de kommer, säger Ola Rollén.

Även om världsekonomin krymper, och det är för tidigt att tala om en stabil vändning, så finns det ljusglimtar. Kinas ekonomi fortsätter att växa i god takt, och blir därför allt viktigare för svenska industribolag.

-- Kina tror jag är oerhört viktigt. Dels är det den enda riktiga motorn i världsekonomin just nu, och för oss så representerar Asien en tredjedel av vår försäljning, Ola Rollén, vd för Hexagon.

Niklas Johansson
niklas.johansson@sr.se