Jas-olyckan

Jas-plan fattade eld

UPPDATERAD 16:04
Ett Jas-plan nödlandade strax efter klockan två på F17 i Kallinge. Planet brinner men piloten mår efter omständigheterna väl enligt Catharina Bergsell, informationsansvarig på F17.

Catharina Bergsell beskriver kraschen som en buklandning på landningsbanan men fortfarande är omständigheterna oklara kring hur haveriet gick till. 

– Hela toaletten skakade, säger Emma Persson som städade en toalett på F 17. 

Piloten är omhändertagen av personal och Räddningstjänsten arbetar för tillfället med att ta hand om planet och rensa banan så att man kan öppna den för trafik igen.

– Jag känner oro och ångest just nu men jag är glad över att piloten mår bra, säger Catharina Bergsell, informationsansvarig på F17.

Enligt F 17 var piloten ute på en vanlig rutinflygning, är mycket erfaren och har flugit Jas 39 Gripen under flera år.

" Det känns hemskt"
En av de som hörde själva händelsen var Emma Persson som just då städade en toalett på F 17.

– Hela toaletten skakade men det brukar skaka när planen flyger förbi. Jag hörde bara ett pang. Det känns ganska hemskt att det är i närheten där man jobbar, säger Emma Persson.

Hon fick reda på vad som hade hänt när Sveriges Radio Blekinge berättade för henne.

– Det är ganska dåligt eftersom det kan vara allvarligt. Nu ska jag hem till min son. Det är första gången jag är med om något liknande men det är sådant man får ta när man jobbar här. Allt kan hända, menar Emma Persson.

Haverikommissionen är inkopplad
Det kan ta upp till flera månader att få reda på exakt vad som hände men haverikommisionen är inkopplad redan nu. Hela flygplatsen är avstängd tills vidare.

Blekingeflygs avgång till Bromma 16.30 är inställd och även avgången från Bromma 18.40 till Kallinge är inställd.