Råkor kan fiska mat med hjälp av stenar

I en av den grekiske diktaren Aisopos fabler släpper en törstig kråka ner stenar i en kruka för att få vattennivån att höja sig så att den kan dricka. Det visar sig att den fabeln verkligen kan ha hänt, för nu, ett par tusen år senare, publicerar tidskriften Current Biology en studie om råkor som löser ett liknande problem.

Råkan är en intelligent kråkfågel, och i det här försöket flöt en smaskig mask i ett glas med vatten. Alla råkor i försöket listade snabbt ut att de kunde lägga stenar i vattnet för att masken skulle komma inom räckhåll.

Nyligen visade en annan grupp forskare att råkor i fångenskap kan böja till metalltråd för att tillverka ett verktyg att fiska upp mat med.

Precis som i Aisopos fabel visar de här försöken att "nöden är uppfinningarnas moder". I naturen ser man sällan råkor använda verktyg, för det behöver de inte för att hitta mat i det vilda.

Förutom råkor är orangutanger det enda djur man känner till som kan lösa liknande uppgifter - de har genom att spotta vatten i ett rör få en jordnöt att hamna inom räckhåll.

Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se

Referens:
Emery et al. Rooks Use Stones to Raise the Water Level to Reach a Floating Worm, Current Biology 19, 25 augusti 2009. DOI 10.1016/j.cub.2009.07.033