LIDKÖPING

Kulturmuren lägger ned

Föreningen Kulturmuren, som ägnar sig åt musikarrangemang i Lidköping, lägger nu ned sin verksamhet. Föreningen har tröttnat på att vänta på att kommunen ska ge dem en lämplig lokal. Samtidigt meddelar kommunen att man planerar att i ordningställa lokaler i Sockerbruket inom några år. 

Både Lidköpings kommun och Kulturmuren har länge sett behovet av en arrangemangslokal. Ändå har man inte kunnat hitta någon hållbar gemensam lösning.

Kulturmuren är en förening som arrangerat spelningar i kommunen sedan 1988. De har till sist tröttnat på bristen av lokal och arrangerade sin avskedsspelning i sommar.

Besviken på kommunen 
Mikael Ingebäck har varit med i Kulturmuren i många år och han är till viss del besviken på kommunens sätt att hantera frågan om en konsertlokal.

 – Så många år som vi hållit på utan lokal, så har vår rekrytering av ungdomar varit jäkligt svår, säger han.

Han menar att det inte är intressant för en tonåring att vara medlem i en förening som bara kan erbjuda sammanträden i en möteslokal. Lokalbristen gör att när det drar ihop sig till konserter kan unga personer inte vara med.

– När vi väl ska ut och arrangera något för ungdomar så måste vi göra det på klubbar som har 18-årsgräns.

Tidsplan för passande lokal
Nu har Lidköpings kommun beslutat att en arrangemangslokal ska byggas i Sockerbruket inom tre år. Annika Stedner, som är kommunens kultur och fritidschef, tycker det är tråkigt att Kulturmuren lägger ned precis när saker börjar hända. 

– Jag förstår att de är trötta på att vara husvilla. Samtidigt var det jädrigt dålig tajming nu när det finns lokaler och pengar avsatta.

Det finns tack vare satsningen på Sockerbruket stora möjligheter att utveckla Lidköpings musikliv, menar hon.

– Om man tittar på verksamheterna som finns här i dag, så har det blivit väldigt mycket kring kultur, musik och kulturliv.

Erik Holmlund
erik.holmlund@sr.se