Privat hyresvärd lockar med bilpool

Nu ger sig också privata hyresvärdar in i kampen om hyresgästerna genom att erbjuda bilpooler. Magnus Ericsson, delägare i Ericsson fastigheter i Finspång i Östergötland, menar att de måste konkurrera mer än tidigare.

– I vissa storstäder behöver vi inte göra det alls, men i småstäder så lockar vi med olika saker bland annat med bilpool. Man måste konkurrera lite mer än vad vi gjort förr i tiden.

Bilpooler har blivit allt mer populärt. För att spara på miljön, tjäna pengar eller som i det här fallet locka hyresgäster. Sedan tidigare har flera kommunala bostadsbolag satsat på bilpooler, där den som vill kan gå med mot en avgift.

Också företag som specialiserat sig på bilpooler blir större på marknaden. Kostnaderna skiljer sig åt, men vanligtvis handlar det om en månadsavgift på omkring 100 kronor och sedan en avgift baserad på hur långt bilen körts, eller hur länge den lånats.

Nu satsar också en privat hyresvärd på en bilpool. Tanken är att hyresgästerna bara ska betala för bensinen, att själva lånet av bilen ska ingå i hyran och därmed vara gratis.

Satsningen börjar för deras hyresgäster i Finspång och sedan finns planer på bilpooler också för deras hyresgäster i andra städer.

Magnus Eriksson tror nu att fler privata värdar på sikt kan komma att erbjuda bilpooler till sina hyresgäster.

– I Finnspång kanske vi har 400-500 lägenheter och om vi har några bilar stående där så är det ingen extrakostnad egentligen. Jag tror att många fler kommer att ta efter oss.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se