Nio döda i flygkrock i New York

Uppdaterad: 04:23
Samtliga nio personer som var inblandade i en kollision mellan en turisthelikopter och ett sportflygplan i New York i går kväll uppges vara döda. Många blev vittnen till tragedin, bland annat Janhangir Alam.

– Jag såg hur helikoptern kom från ett håll och flygplanet från det motsatta. Och den ena vingen träffade helikopterns rotorblad. Piloterna försökte väja men de styrde åt samma håll, säger Jangangir Alam som har ett glasstånd nere vid Hudson-floden på Manhattan vid olycksplatsen.

När olyckan inträffade var vädret klart och vindstilla. Mycket folk var ute och joggade eller flanerade utmed strandpromenaden när flygplanet och helikoptern kolliderade och föll handlöst ner i floden.

Sent i går kväll, svensk tid, höll New Yorks borgmästare Michael Bloomberg en presskonferens, där han sa att det här är den värsta flygolyckan i New York i modern tid.

– Den här olyckan kommer inte få ett lyckligt slut, sa Michael Bloomberg.

Michael Bloomberg sa också att samtliga ombord troligen var döda. Nu på morgonen har tre kroppar tagits upp ur vattnet.

Enligt Michael Blomberg verkar det som att flygplanet kört in i helikoptern i det trånga luftrummet över Hudson-floden, men han sa att själva händelseförloppet nu blir en uppgift för en haverikommission.

Räddningsarbetet kom igång snabbt. Efter några minuter fanns flera räddningsbåtar vid olycksplatsen, men dykarnas arbete försvårades på grund av den dåliga sikten i vattnet och på grund av de starka strömmarna.

Helikoptern tillhörde Liberty Tours, som ordnar sightseeingturer över Manhattan. Förutom piloten fanns det fem italienska turister ombord. Tre personer, varav ett barn, fanns i det lilla sportflygplanet av typen Piper, som just hade lyft från New Jersey när krocken inträffade.

På nästan exakt samma plats inträffade en annan olycka i januari, när ett fullsatt plan med 150 passagerare nödlandade i Hudson-floden. Den gången kunde samtliga ombord räddas.

Sören Granath, New York
soren.granath@sr.se