Stark återhämtning för aktiefonder

Aktiefonder har haft en stark återhämtning i år, och en av de fonder som gått bäst på den svenska marknaden är en kinesisk småbolagsfond, som ökat med runt 90 procent. Men fondens förvaltare, Anna Ho, tror inte att det är någon ny börsbubbla på den kinesiska marknaden, trots att många varnar för det.

– Det är osannolikt att det redan skulle vara en aktiebubbla på den kinesiska marknaden, säger  Anna Ho, som har mer än 10 års erfarenhet som förvaltare i Kina.

Hon förvaltar bland annat fonden Carlson China Microcap, en kinesisk småbolagsfond som i år utklassat alla andra aktiefonder på den svenska marknaden.

I fonden finns flera aktier som i år gått upp med runt 300 procent, och det är inget konstigt med det, säger Anna Ho, aktierna störtade ned förra året, och nu har de studsat tillbaka upp igen.

Trots den starka utvecklingen i Kina i år, så tror ändå inte Anna Ho att aktier är övervärderade. Tvärtom anser hon att de som tror det är naivt optimistiska om att det går väldigt snabbt att återhämta det tidigare så kraftiga raset på aktiemarknaden under finanskrisen.

Enligt Anna Ho har den kinesiska marknaden nu haft ett lättnadsrally efter förra årets ras, och den första fasen av återhämtning har just avslutats.

Även om den framtida aktieutvecklingen sannolikt kommer att svänga mer, upp och ned, så är den kinesiska marknaden ändå inne i en långsiktig uppåtgående trend.

– Den framtida marknaden kan beskrivas som en flerårig tjurrusning, en bullmarket, säger Anna Ho, förvaltare på Carlson China Microcap.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se