Läkemedelsindustrin stödjer föreningar

Uppdaterad: 12:35
Patientföreningar i Sverige har slutit avtal med olika läkemedelsbolag värda minst 21 miljoner kronor i år. Det visar en kartläggning som DN gjort. Men det finns invändningar mot bidragen.

– Det skapar ett trovärdighetsproblem hos patientföreningarna. De har förbundit sig till läkemedelsföretag och sponsring av dem som gör att man inte alltid är riktigt säker på om det är det rena patientintresset de representerar, eller om de liksom går läkemedelsföretagens ärenden, säger ordföranden i Allmänläkarnas läkemedelsterapiråd, Jan Håkansson.

Granskningen som Dagens Nyheter gjort av Läkemedelsindustriföreningens samarbetsavtal visar att svenska patientorganisationer bara i år slutit avtal med läkemedelsföretag för minst 21 miljoner kronor.

De patientföreningar som tar emot mest pengar från läkemedelsbranschen är Reumatikerförbundet, som tar emot nästan fyra miljoner kronor i år följt av, Hjärt- och lungsjukas riksförbund och Astma- och allergiförbundet.

– Aldrig, aldrig någonsin när en medlem hör av sig till oss rekommenderar vi något läkemedel. Vi hänvisar till hälso- och sjukvården eller till behandlande läkare, säger Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson.

– Min uppfattning är inte att vi sponsras, utan vi samarbetar på olika sätt, med läkemedelsindustri och med andra företag. Så är det ju, säger Anne Carlsson.

Det är tydligt att företagen stödjer patientföreningar inom just de områden där de har storsäljande läkemedel. Jan Håkansson, som är ordförande för Allmänläkarnas läkemedelsterapiråd, tycker också att det märks att patienternas efterfrågan på vissa läkemedel ökar.

– Syftet från företagens sida är förstås att man ska använda mer av deras produkter, att man ska öka efterfrågan hos patienterna när de kommer till sjukvården och det tycker jag att man ser ibland också, att man har patienter som kommer och frågar efter vissa typer av mediciner som man då har hört ska vara bra, säger Jan Håkansson.

Malena Wåhlin
malena.wahlin@sr.se