Köp Bergmans drömklotter

Den 28 september säljs Ingmar Bergmans lösöre på på Bukowskis auktioner. Katalogen skall precis gå till tryck och där kan man se hur auktionshuset värderat det som kallas "Proveniens" dvs bakgrund, vad är det värt att just Ingmar Bergman nött sin bak mot denna stol?  

Proveniens är ett nästintill heligt begrepp hos auktionshusen. Det kan vara enkla små förklaringar till det som säljs av typen: Har hängt på den och den herrgården. Eller: tillhör herr P:s eller fru X:s samling.

Det kan också vara mer kändisproveniens: päls som tillhört Garbo, penna som Sartre skrev med eller kanske ett skrivbord där Ingmar Bergman nötte koftärmarna. Är ni sugna på det sistnämnda så finns nu chansen. 

I Bukowskis katalog kan vi få svart på vitt att mästarens fysiska närvaro t.ex. höjer priset på ett skrivbord med tio - till femtontusen. Bergman gillade nämligen Carl Malmstens möbler så av skrivbordet "Arkitekt" finns det flera utbjudna, eftersom han möblerade flera av sina hus på Fårö med samma möbler.

Men det är bara ett skrivbord där mästaren själv skrev sina manus. Det får utropet 15 till 20 000 tusen de andra identiska fem till sex.

Överhuvudtaget är det förvånansvärt många låga utrop på auktionen. Massor av enkla småsaker bjuds ut för tre till fyra tusen. Kanske vill ni ha ett gigantiskt Fia-spel som Bergman spelat på? Kan kanske fyndas, utrop ska ju inte förväxlas med slutpris. Själv skulle jag föredra schackpjäserna som gjordes till Sjunde inseglet, komplett med saknad vit kung. Den gick ju sönder i filmens slut när Riddarens liv också gick mot sitt slut.

Men det kanske allra märkligaste som bjuds ut är ett par stentrista vita sängbord. Men - ett är fullklottrat med Ingmar Bergmans egna nattliga kråkor. Det kan närmast ses som ett orginalkonstverk. På bordet står bland annat "rädd, rädd, rädd" i en lång radda bredvid "varför kommer inte taxin" eller "den jävla starren breder ut sig". Utrop 20 till trettio tusen. Tom Österman på Bukowskis berättar att det var svårt med väderingen och varför inte den berömda skinnjackan är med till försäljning. Hör honom i ljudlänken.

Gunnar Bolin
gunnar.bolin@sr.se