p3 nyheter

Studenter luras med blufflägenheter

Uppdaterad 17.00

Den akuta bristen på studentbostäder i Lund har fått så kallade bluffuthyrare att se sin chans. Flera studenter har kontaktats av bedragare som erbjuder falska lägenheter.

 Har du råkat ut för en bluffuthyrare? Hör av dig till oss på dinanyheter@sr.se

– Lägenheten är väldigt stor. Den är rymlig och ligger nära universitetet.

Det säger en av de misstänkta bluffarna som har kontaktat flera studenter. Han säger att hans lägenhet är på 120 kvadrat, den ligger centralt och kostar 3000 kronor i månaden. Och så tillkommer en deposition på nästan 5000 som han vill att jag betalar innan jag har sett lägenheten.

När ska jag betala deposition? Är det när jag har sett lägenheten eller?

– Du vet. Som jag sa så är jag i Storbritannien nu och jag har nycklarna här.

Eftersom han jobbar utomlands för tillfället så kan jag inte få se lägenheten säger han, men han vill att vi skriver kontrakt via brev. Liknande erbjudanden har flera studenter fått som annonserat om att de söker lägenhet på bopoolen.nu, säger Sebastian Bay som är ansvarig för sidan.

– Men så är det ju kruxet att man ska betala en månadshyra i förväg.

Det verkar röra sig om två personer som förekommer i bostadsbluffar i många olika länder, säger Sebastian Bay. När man googlar deras mailadresser hamnar man på en sida där det varnas för dem och andra bedragare.

Ungefär 20 studenter har hört av sig till bopoolen.nu efter att ha blivit misstänksamma. Oftast handlar det om utbytesstudenter som inte själva har möjlighet att kolla upp om lägenheten finns, och i de fallen har Sebastian Bay själv åkt dit.

– I de flesta fall kommer man hem till folk som inte alls ska hyra ut och är chockade över att deras lägenheter ligger på nätet.

– Om det låter för bra för att vara sant så är det oftast det.

Det säger Kent Fält på Ekoroteln i Linköping . Han känner bara till ett liknande fall där någon försökt hyra ut lägenheter som han eller hon inte har tillgång till, och den personen avtjänar ett fängelsestraff i Sverige just nu.

Om man har betalt de här pengarna. Vad kan man göra då?

– Det är inte lätt. Det kan vara ett utländskt konto och då är det jätteknöligt. Oftast finns ingen möjlighet att få tillbaka några pengar, säger Kent Fält.

Elin Joleby
elin.joleby@sr.se