Katastrofalt år för kungsörnen

Under senare år har det rapporterats att kungsörnarna bara blir fler och fler, men i år är ett riktigt bottenår för den största örnen och Gävleborg har inga ungar.

Vetenskapsradion följde med P O Nilsson, ornitolog från Umeå, när han spanade efter kungsörnar. Han berättade att i år har man sett sju örnar i Västerbotten, jämfört med 82 i fjol.

Och det är ett katastrofalt dåligt år för kungsörnen i hela Norrland. Gävleborg har inga ungar och Jämtland som högst sju - mot mellan 40 och 50 i vanliga fall, enligt P O Nilsson.

Han tror att bidragande orsaker till det dåliga häckningsresultatet dels kan vara vädret, dels den stora bristen på sork.

Birger Hörnfeldt från Umeå universitet, som har studerat sorkens ekologiska betydelse i många år, håller med om att sorkbristen säkert bidragit till att kungsörnarna är så få i år. Kungsörnens huvudsakliga föda är hare och skogsfågel, men när det är ont om sork är det många som ska konkurrera om dem.

Det finns ungefär 500 kungsörnspar i Sverige. På grund av hård förföljelse var den nästan utrotad när den fredades 1923 och på senare år har den ökat i antal, framför allt i Norrlands skogsland, och spritt sig ner mot kusten. Det är en bit kvar till riksdagens mål - 600 kungsörnspar i Sverige, och årets resultat innebär snarare en minskning.

Lena Näslund
lena.naslund@sr.se