Västra Götaland

Vårdvalet ger dragkamp om läkarna

Det blev en vårdreform och 65 nya vårdcentraler i Västra Götaland. Men det blev inte fler läkare.

Nu är det upplagt för både flyttkarusell och dragkamp om läkarna -med lönen som vapen.

På måndag får du ett kuvert i brevlådan från Västra Götalands-regionen. Det är dags att lista sig på en vårdcentral -och även om de flesta av oss kanske väljer den som ligger närmast så finns det från 1 oktober 206 vårdcentraler att välja mellan. 65 är nya, alla i privat regi. Men fler läkare har det inte blivit -i en region där var fjärde läkartjänst i primärvården saknar fast anställda läkare.

– Detta var en bärande idé att man skulle kunna locka fler läkare att ta anställning inom VG Primiärvård, oavsett om det skulle vara hos privata eller offentliga. Men det har vi inte sett ännu, utan hittills är det samma läkare som byter arbetsgivare, säger Göran Wennberg, som är chef för primärvården i FyrBoDal:

Rent teoretiskt blir det ett nollsummespel, vårdcentraler som får färre patienter behöver inte lika mycket personal. Men det kan bli en flyttkarusell som kostar regionen mycket i omställningskostnader. Det är också upplagt för en rejäl lönekonkurrens om bristvaran läkare.

– Det ser vi över hela Västra Götaland att här är ett köpslående, säger Göran Wennberg.

De privata aktörerna försöker locka över läkare med högre löner. Regionen

har svårt att möta det på sina egna vårdcentraler.

– Det finns inte mer pengar i systemet. Lägger du på mycket mer pengar på läkarsidan, då måste det ju tas någon annanstans, säger Göran Wennberg.

Text: Bosse Adriansson 
Epost: bo.adriansson@sr.se

Telefon: 0522-67 00 55