Ny förlovning i kungafamiljen

Prinsessan Madeleine förlovar sig med sin pojkvän Jonas Bergström, uppger Hovet i ett pressmeddelande. I eftermiddag klockan 16 kommer paret att möta pressen på Sollidens slott på Öland. Ekot direktsänder presskonferensen på webben med start klockan 15.55.

Hovet skriver också att kungen har gett sitt samtycke och att man därefter "i enlighet med grundlagens bestämmelser inhämtat regeringens samtycke". Datum för bröllopet är inte bestämt än, enligt Hovet.

"Regeringen har i dag, vid ett extra regeringssammanträde, fattat beslut om att efter H.M. Konungens hemställan lämna sitt samtycke till äktenskap mellan Prinsessan Madeleine och Jonas Bergström", säger statsminister Fredrik Reinfeldt enligt ett skriftligt uttalande.

Prinsessan Madeleine Thérèse Amelie Josephine, Hertiginna av Hälsingland och Gästrikland, föddes den 10 juni 1982. Hon är tredje och yngsta barnet till kung Carl Gustaf och drottning Silvia och nummer tre i tronföljden efter kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip.

Hon tog studenten vid Enskilda gymnasiet 2001 och har därefter tagit en fil kand i konstvetenskap, etnologi och modern historia.

Jonas Bergström, 30, och prinsessan Madeleine, 27, träffades hösten 2002.

I slutet av juli i år tilldömdes prinsessan Madeleine ett rekordskadestånd på 400 000 euro för artiklar i tysk skvallerpress, artiklar som bland annat ska ha handlat om påstådda graviditeter och äktenskapsplaner.

Kungafamiljen har låtit hälsa att skadeståndet, som motsvarar 4,2 miljoner kronor, ska gå till välgörande ändamål.