Många aktörer kan påverka sanktioner

Efter domen mot Aung San Suu Kyi reser allt fler av världens länder samt FN och EU krav på utökade sanktioner mot militärregimen i Burma. Men samtidigt som både den franske presidenten och USA:s utrikesminister vill strypa regimens inkomstkällor står de bägge ländernas olje- och gasföretag, Total och Chevron, för en stor del av Burmageneralernas inkomster.

Det franska olje- och gasföretaget Total och amerikanska Chevron har valt att fortsätta sin verksamhet i Burma trots hårda påtryckningar om att avsluta sina projekt där. Båda företagen resonerar som så att de gör större nytta för befolkningen i landet genom att vara kvar. Båda påbörjade sin verksamhet innan sanktionerna infördes och omfattas därför inte av dem.

Men många människorättsorganisationer menar att det är precis tvärt om. Den amerikanska organisationen EarthRights International har till exempel sagt att alla sanktioner mot Burma har varit verkningslösa för att olje- och gasföretagens verksamhet gett generalerna pengar att köpa både vapen och betala landets mycket stora armé för.

Oppositionspolitikern Aye Thav Aung sa till Ekot i Burma för några veckor sedan att det vore bra om länder som stödjer demokratirörelsen i Burma såg till att även de ländernas företag stoppade sin verksamhet där.

– Vi vet att vi inte kan kräva allt av andra länder, men en total bojkott skulle få en större effekt, sa Aye Thav Aung.

Men om Chevron och Total skulle dra sig ur gasprojekten i Burma står företag från länder som Sydkorea, Kina, Indien, Japan, Malaysia, Thailand och Ryssland på kö för att ta över. Och grannländernas energihunger är något som generalerna i Burma är mycket medvetna om, vilket åter reser frågan om hur mycket sanktionerna egentligen hjälper befolkningen i landet.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se