p3 nyheter

Grin går i konkurs

Svenska speltillverkaren Grin har lämnat in en ansökan om konkurs till Stockholms tingsrätt.

De svarar inte i telefon själva, men Per Strömbäck på Dataspelsbranschen säger att det här är den värsta konsekvensen av den ekonomiska krisen hittills.

– Det är ju fruktansvärda nyheter, Grin är ju en av sveriges mest renommerade internationella spelutvecklare och om de försvinner från den svenska spelutvecklarkartan förlorar alla på det.

Vi har försökt få tag på ägarna till Grin idag, men det är ingen som har svarat. Men de har lämnat in en ansökan om konkurs till tingsrätten i Stockholm.

De senaste åren har datspelsbranschen i Sverige fått fler och fler anställda och omsatt mer och mer pengar, men i år blir det ett brott i den trenden.

– Svensk spelutveckling som helhet fortsätter att må bra, men inte lika bra som tidigare, säger Per Strömbäck.

Det är särskilt de företag som utvecklar spel på uppdrag av utländska spelförlag som drabbas av krisen. När de utländska förlagen får svårt att betala för de långa och dyra projekten, kan de dra in uppdragen snabbt.

– Det finns andra exempel på företag som har fått dra ner på personal eller ombilda sig.

Vad kan vi förvänta oss framöver då?

– Jag tror inte vi sett slutet på finanskrisen och därmed inte slutet på konsekvenserna för svenska spelutvecklarna.

Men kommer fler att konka?

– Vem vet, det kan inte uteslutas. Jag tror inte att vi kommer att få se något så här allvarligt fall, men absolut kan det komma fler som har liknande bekymmer.

Stina Ivansson
stina.ivansson@sr.se