Vadstena

Järnvägsföreningen ska bort

Uppdaterad 19:40

I Vadstena måste museijärnvägens tåg bort från stationsområdet senast sista augusti. Det slogs fast vid ett extrainsatt kommunstyrelsemöte i dag.

Enligt ett tidigare avtal med Wadstena-Fågelsta Järnvägsförening ska föreningen vara utrymda från stationsområdet senast den 1 september. Även lok och vagnar ska då vara avflyttade. Fram till i juli i år såg nedläggningen ut att vara det enda alternativet för järnvägen som under lång tid kämpat för sin överlevnad.

Men som gubben i lådan dök i mitten av juli Thomas Kümmelin, ägare till Arneberga gård upp, med en önskan om att få ta över arrendeavtalet och även en fråga om att få bygga järnväg fram till sin egen gård söder om Vadstena. Det fick fart på politikerna i oppositionen som krävde ett extrainsatt kommunstyrelsemöte.

Oppositionens förslag gick ut på att kommunen skulle förhandla fram ett tioårigt avtal med Thomas Kümmelin gällande ett arrende av stationsområdet och den södra banvallen. Men också försöka få garantier för tillgång till museijärnvägsföreningens lok och vagnar, och samtidigt ge föreningen en ny tidsfrist för att inte behöva ta bort tågen och sedan eventuellt köra tillbaka dem om ett nytt avtal skulle slutas.

 -  Vi har ett avtal skrivet av en jurist och två advokater, det gäller, sa Tommy Palmqvist (S), ks-ordförande.

Något nytt avtal blev det inte men mötet beslutade att om att ge kommunchefen Margareta Cederberg mandat att inleda någon typ av förhandlingar för att ta reda på om Thomas Kümmerling verkligen har möjlighet att genomföra sina planer. Man efterfrågade också att få se en affärsplan.

Men samtidigt som frågan väcks om en utbyggnad av museijärnvägen söderut, något som nu ska fortsätta diskuteras.

Planen att bygga ut järnvägen söderut ogillas av boende på Vasavägen i Vadstena, som i ett brev från samtliga husägare på gatan till kommunen meddelar att de inte vill se någon järnväg utanför deras tomter. En av dem är Pernilla Moberg Storm.

- Vi får en järnväg och tåg tolv meter från mina barns sandlåda. Det är väl det som känns värst. Jag tänker på säkerheten för barnen, säger hon.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se