ÖVERTURINGEN

Gruvbolag backar ur guldprojekt

Det kanadensiska bolaget Hansa Resoursces backar nu ur provborrningarna i Överturingen i Ånge kommun där Harriet Svensson och Siv Wiik gjort rika fynd av guld och Zink.

Prospekteringsbolaget backar inte pågrund av vad de inledande provborrningarna visar, tvärtom, höga halter av både guld och zink har påvisats redan. Men kristiderna slog till och prospekteringsbolaget har inga mer pengar.

Det blev stor uppmärksamhet när Harriet Svensson och Siv Wiik gjorde fyndet för två år sedan och sedan dess har gruvbolagen stått på kö. Hansa Resources vann kampen, Harriet och Siv tecknade avtal om att de skulle få äga 20 procent av den etablerade gruvan, ett avtal som skulle göra dem till mångmiljonärer.

De inledande provborrningarna visade på höga halter av både guld och zink. Minst 5 procent zink krävs för att det ska vara värt att bryta och i det här området visade mätningarna på halter av 33,8 procent Zink och 28 procent guld, extremt höga värden enligt Harriet Svensson. Hon vet vad hon pratar om, efter 40 år som mineralletare på SGU, statens geologiska undersökning har hon stora erfarenheter. Just det här området har hon undersökt på sin fritid i 11 år innan hon och vännen Siv Wiik gjorde det stora fyndet.

Men än är området inte på långa vägar undersökt, bara ett fåtal hål har gjorts och man vet inte hur omfattande fyndet är än. Harriet Svensson tycker nu att det är synd att det blev så här men hon är inte överraskad.

– Nej jag är inte förvånad, jag kände på mig att det skulle bli så här, att de skulle få slut på pengar, säger hon.

Nu när prospekteringsbolaget har backat ur på grund av bristande ekonomiska resurser så går i alla fall Harriet och Siv skadelösa. De har inte satsat några egna pengar i provborrningarna, det enda de satsat är pengarna på inmutningen och den äger de fortfarande. Nu väntar de på att andra bolag ska höra av sig, ganska snart eller i alla fall när världsekonomin har stabiliserat sig.

– Ja det var ju 21 bolag som hörde av sig och nu när de får veta att det inte blev något av så hör de nog av sig igen, säger hon.

Inmutningen för området gäller bara i tre år, men när den går ut om ett år kommer Harriet Svensson och Siv Wiik att förlänga den

– Ja, det kommer vi absolut att göra, det är verkligen värt det, säger hon.

Annelie Ledin
annelie.ledin@sr.se