inför fotbolls-EM

Landslaget siktar på EM-guld

Fotbolls-EM närmar sig och enligt damlandslaget har förutsättningarna för guld aldrig varit bättre.
Hedvig Lindahl har trots sin ungdom varit med sedan 2003, hon har varit förstemålvakt i tre raka stora mästerskap från EM 2005 och enligt henne själv så har damlandslaget aldrig haft bättre förutsättningar än nu att kunna gå hela vägen i ett stort mästerskap.

– Jag tror det kan bli en jätterolig turnering. Det har sett otroligt bra ut i år, säger Hedvig Lindahl.

Det svenska damlandslaget är rankat som näst bästa lag i Europa och i EM har de Ryssland, Italien och England i sin grupp.

Tore Lennartsson har följt England, Yvonne Ekroth Ryssland och assisterande förbundskapten Lilie Persson och förbundskapten Thomas Dennerby har följt Italien.

– Ryskorna är spelskickliga och tekniska men brister i spelidé. Så är det med Italien också. Sen är England ett lag som spelar ungefär som oss. Det blir full fart framåt från deras sida och det kommer smälla. Det blir tre helt olika matcher, säger Dennerby.

Therése Sjögran som till vardags spelar i Malmö är enligt förbundskapten Thomas Dennerby damlandslagets absolut största kreatör. Hon har gjort bra ifrån sig i damallsvenskan och har massor av mästerskapsrutin.

– Jag vill vinna. Jag har aldrig vunnit något stort så det är den stora drivkraften. Jag tror verkligen att vi kan gå hela vägen, säger Sjögran.

Annica Buvik
radiosporten@sr.se