Radiomusikal

Ingmar Bergman i Hollywood

Ingmar Bergman är huvudperson i den musikal som den amerikanska popbandet Sparks gör - ja, det är vad som avslutar Radioteaterns musikalsatsning under sommaren.
   Sparks har skapat ett tjugotal album sedan 1974-års succé med Kimono my house. Det är bröderna Ron och Russel Mael som utgör Sparks - en grupp som under åren många gånger besökt Sverige.

Marie Wennersten på Radioteatern lyckades intressera bröderna för en Bergmanmusikal. Och i kväll 14 aug klockan 19.03 är det världspremiär på den här tvåspråkiga radiomusikalen The seduction of Ingmar Bergman.

Vill man följa med i texten kommer en översättning av den här tvåspråkiga uppsättning finnas tillgänglig på Radioteaterns hemsida - också i efterhand.

Det är inte många som vet det, men direkt efter den överraskande vinsten vid filmfestivalen i Cannes med Sommarnattens leende 1956, var Ingmar Bergman i Hollywood. Där diskuterade han med filmmogulerna om det gick att förena konstnärlig frihet med vinstmaximering... Ja, det är det som hävdas i musikalen - Bergman såg en amerikansk actionsrulle i Stockholm och när han gick ut ur bion var han plötsligt i Hollywood.

Den som kan sin Sparksmusik känner igen sig - det frenetiska pianot, det maniska upprepande av snabba up-tempo takter i dansanta figurer. Skoj med det där drivandet framåt, de har inte alls lagt sig på nån slags vemodssvensk grubblarnivå. 
   Och det är musik under nästan hela den drygt timslånga föreställningen. Det ska ju vara 50-tal - och det finns ett litet drag av lätt corny 50-talsteater med tydliga bilder, miljöer och blinkningar till deckarfilmer från den tiden. Och det blir plötsligt helt möjligt att det faktiskt kan ha gått till så här.

Brottningen mellan konsten och pengarna har ju alltid varit aktuell i Bergmans värld, mest just på 50-talet.  Men lyssna med hög volym - det är mixat så att det blir svårt att hänga med om volymen är på pyslyssningsnivå. Bergman själv spelas av Jonas Malmsjö som först faktiskt låter som Sven Wollter mer än Bergman.

Nå - det är en roligt förpackad timme där den stora frågan är så lättsam som: Hur kom han tillbaka från detta "människobyggda helvete, detta Hollywood"?

Per Feltzin
per.feltzin@sr.se

Vill man följa med i texten kommer en översättning av den här tvåspråkiga uppsättning finnas tillgänglig på Radioteaterns hemsida.