Strejk i Göteborgs hamn

Det blir strejk på måndag i Göteborgs Hamn trots de förslag som igår kom från arbetsgivaren Sveriges Hamnar.

Elingt Hamnarbetareförbundet får de inte tillräckligt med inflytande utifrån de förslag som arbetsgivaren lade igår. Det gäller dels om förslaget om insyn i lokala förhandlingar och dels när det gäller erbjudandet om ett så kallat hängavtal på Transports centrala stuveriavtal.

Peter Annerback ordförande i Hamnarbetareförbundet i Göteborg säger i ett pressmedelande att: "Vi måste få en demokratiskt godtagbar arbetsordning med realförhandlingar och vi fortsätter gärna diskussionerna med arbetsgivaren. Men om dagens bud var det slutliga då kommer hamnen vara stängd på måndag".

I början av augusti lade Hamnarbetareförbundet varsel om strejk på måndagen den 17 augusti och om en övertids- och nyanställningsblockad under resten av veckan.

Orsaken är att förbundet organiserar drygt 80 procent av alla hamnarbetare i Göteborgs Hamn, medan alla avtal ändå sluts med Transportarbetareförbundet.

Det mesta av verksamheten i Göteborgs hamn kommer att ligga nere på måndag. Avdelning 4 i Göteborg har drygt 600 medlemmar.