SÖRMLAND

Stor ökning av turismen i länet i år

Svenskarna verkar välja att semestra hemma i år istället för att åka utomlands. Och det är allt fler som besöker de sörmländska kommunerna, enligt uppgifter från turistbyråer och hotell som Sveriges Radio Sörmland pratat med.

En kommun som har fått ett uppsving under sommaren i år är Trosa. Kjell Erixon är VD för Trosa Turism och marknadsföring.

– Vi brukar räkna dagsbesökare och för fem-sex år sedan hade vi ungefär 200 000 dagsbesökare per år. I år kan vi nog räkan in en halv miljon, säger han.

En stor del av Trosas gäster kommer dit sjövägen och då hamnar de i Trosa Gästhamn. Där finns det 140 båtplatser. Som mest har de haft 280 gäster och det kommer folk från stora delar av Europa dit. Lasse Eklund som är hamnkapten har haft det fullt upp i sommar.

– Det har varit fullt upp sedan midsommar och det lugnade inte ner sig förrän i förra veckan, säger han.

Trosa Stadshotell märker också av ökad turism. Anders Scharp driver hotellet tillsammans med sin fru Agneta och dem märker av att kunderna konsumerar mer. Hotellet har ökat sin beläggning med elva procent under juli månad jämfört med föregående år.

Agneta Scharp känner sig hoppfull inför hösten och hon har redan fullt upp med att styra upp alla bokningar som kommer in.

– Vi har redan fullt alla lördagar till och med september och med det för ögonen kan man ju tro att det kommer att bli en bra höst också, säger hon.