Spår av kokain på amerikanska sedlar

90 procent av amerikanska sedlar har spår av drogen kokain. I huvudstaden Washington finns spår av kokain på 95 procent av sedlarna. Det här visar den hittills största analysen som gjorts av kokainrester på sedlar.

Det är forskare vid University of Massachusetts i USA som har använt en teknik som kallas gaskromatografi för att leta efter spår av drogen på över 200 amerikanska sedlar. På nästan alla hittade man alltså kokain, från några miljarddels gram till över ett milligram per sedel.

Kokainresterna tros föras över till sedlar i samband med att drogen köps och säljs, och när ihoprullade sedlar används för att andas in kokainet i näsan. Rester sprids sedan till andra sedlar i bland annat bankernas sedelräknare.

Mängderna av kokain är enligt forskarna så låga att de inte kan påverka människor, de är alltså inte farliga och leder inte till något rus.

Så här myckt kokainrester har aldrig tidigare hittats på sedlar, vilket enligt forskarna kan innebära att kokainanvändningen har ökat i USA de senaste åren. Forskningen presenterades vid en kemiforskningskonferens i Washington i USA.