Föräldrar äventyrar säkerhet vid skolor

Under nästa vecka utökas hastighetskontrollerna i tätorter, bland annat kring skolor. Enligt en ny undersökning är trafiksituationen ett problem vid många skolor, inte minst i samband med att föräldrar lämnar och hämtar sina barn.

– PÅ morgonen vid åttatiden råder kaos, för alla ska ju fram med sina bilar och det är inte små bilar man har, utan det är trängsel, det är barn som går kors och tvärs över gatorna med sina föräldrar. Lyckligtvis har det inte hänt någon olycka hittills, men vi är ju väldigt ängsliga och oroliga för att det skulle kunna hända eller ska hända en olycka, säger Paul Pålsson, som är områdeschef för Torsviks skolområde på Lidingö utanför Stockholm.

I veckan som kommer börjar många barn skolan igen. Polisen genomför då tillsammans med trafiksäkerhetsorganisationen NTF och flera kommuner en satsning om hastigheter på kommunala gator.

Många kontroller kommer att läggas i anslutning till skolorna, berättar Björn Lidö, trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.

– Hur det här går till bestäms lokalt av respektive polismyndighet, hur man bedriver de här kontrollerna. Men det kommer att handla om hastighetsövervakning, nykterhetskontroller och bältesanvändning. De som lämnar sina barn och de som färdas i trafiken kommer sannolikt att märka ett ökat antal kontroller i tätort, säger Björn Lidö.

Enligt en enkät från försäkringsbolaget If, som besvarats av 1 200 rektorer på låg- och mellanstadieskolor, tycker sex av tio rektorer att trafiksituationen är ett problem. I var fjärde skola har det skett trafikolyckor eller incidenter, skriver Dagens Nyheter.

I Torsvik, där det går omkring 900 barn från förskoleåldern upp till nionde klass, har skolan flera gånger vänt sig till föräldrarna för att försöka minska trafiken, säger skolchefen Paul Pålsson.

– Vi har försökt vädja nu till föräldrar att åtminstone ta med grannens barn i bilen, så att vi åtminstone kan halvera trafiken. Det skadar inte heller att man går kanske 15 - 20 minuter till skolan. Föräldrar kan ju organisera det här på olika sätt. Det finns ett uttryck som kallas "gående bussar" - alltså föräldrar går ihop och organiserar det här och någon som har möjlighet tar med barnen och följer dem till skolan för att det ska bli tryggt, säger Paul Pålsson på Lidingö.

Trafiksäkerhetsorganisationen NTF kommer nästa vecka att stå utanför många skolor och dela ut information till föräldrar, för många är vad man skulle kunna kalla trafikdrullar, säger NTF:s vd Jan Sandberg.

– Alldeles för många och jag menar, hastigheten är ju väldigt viktig för om man blir påkörd som gående i 30 så klarar man livhanken i nio fall av tio. Men blir du påkörd i 50 så dör du i nio fall av tio. Hastigheten vid olyckan är väldigt viktig. Där är det alldeles för många, både vanliga bilister och föräldrar, som kör för fort, säger Jan Sandberg.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se