Nordkorea

Kim Jong-Il lättar på gränskontrollen

Nordkorea har gått med på att tillåta turister från Sydkorea att resa in i landet och göra det möjligt för familjer från de båda koreanska staterna att återförenas. Det meddelade den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Il i ett uttalande på söndagskvällen.

Uttalandet kom sedan Kim Jong-Il haft ett möte i Pyongyang  med styrelseordföranden i den sydkoreanska Huyundai-koncernen, Hyun Chung-Eun. 

Hyun reste till Pyonyang i måndags för att försöka få en anställd i Huyundai-koncernen frigiven. Mannen  hade hållits kvar i Nordkorea sedan i vårar, anklagad  för att ha skymfat det kommunistiska systemet.

Mannen frigavs i torsdags men Huyn stannade kvar för att få ett möte med Kim.

Hon är en av få sydkoreanska företrädare som haft flera direkta samtal med Nordkoreas ledare. Och söndagens samtal ledde till att Kim Jong-Il är beredd att delvis öppna gränsen mot söder.

Men som en påminnelse om att det fortfarande är en spänd situation på koreanska halvön utfärdade Nordkorea samtidigt en varning. Med anledning av militärövningar som Sydkorea och USA håller tillsammans har Nordkorea höjd beredskap.

– Minsta provokation kommer att besvaras med alla medel, även nukleärt, heter det i varningen från den nordkoreanska försvarsledningen.