Tuffa förhandlingar att vänta

Totalsumman för de nya ansökningarna om skrotningsbidrag för fiskefartyg i Västerhavet ligger långt över den summa som är avsatt. Nu väntar hårda förhandlingar mellan yrkesfiskarna och Fiskeriverket.

– De som kvalificerar sig för bidraget går vi vidare och förhandlar med, säger Axel Wenblad, generaldirektör för Fiskeriverket, till TT.

I flera år har EU sänkt torskfiskekvoterna i Nordsjön, Kattegatt och Skagerrak (Västerhavet). Det finns en långsiktig överkapacitet i den svenska torskfiskeflottan i området på cirka 50 procent - som verket nu vill få bort.

I fjol skrotades sex fiskebåtar från Östersjöflottan och när ansökningstiden löpte ut för yrkesfiskarna i Västerhavet den sista juli i år hade 45 fiskare bett Fiskeriverket om bidrag för att skrota sina fartyg.

Problemet är att ansökningarna ligger på totalt nära 254 miljoner kronor - men det finns bara 150-200 miljoner i potten, enligt Wenblad.

Dessutom skulle de skrotningarna motsvara en tredjedel av svenska kapaciteten för torskfiske i Västerhavet - långt ifrån den hälft som alltså behövs.

För att få bidrag måste båten vara minst tio meter lång, minst tio år gammal, fullt användbar för visst specificerat fiske och ska 2007-2008 ha använts minst 40 procent av de tillåtna fiskedagarna. Processen är ett anbudsförfarande, där ägarna anger hur mycket de vill ha för att skrota fartyget.

Redan har två ansökningar diskvalificerats. Av återstående 43 fartyg har 26 hemmahamn i Västra Götaland och 17 i Halland.

Nu ska Fiskeriverket rensa bland ansökningarna och försöka pruta ner vissa ersättningskrav. För ägarna väntar tuffa förhandlingar med verket.

– I det enskilda fallet kan det bli lägre, eller det kommer att bli det, säger Wenblad.

Tomas Bengtsson/TT