Nya Vågen - Att tala om det yttersta

P1 tisdag 18 augusti kl 14.03 och 19/8 kl 18.15

Det står var och en fritt att uppfatta religiösa skrifter och traditioner som stämningsfulla berättelser om livet.

Så skrev tolv kända intellektuella i ett gemensamt manifest i Dagens Nyheter i juni, i samband med Humanisternas kampanj Gud finns nog inte - och startade en livfull debatt som har snuddat vid såväl integrationspolitik som teologi.

Huruvida Gud finns eller inte ska vi inte försöka reda ut i säsongens första Nya Vågen - däremot ska vi ta reda på om det någonstans finns en punkt där tro och konst sammanstrålar.

Finns det ett särskilt språk i konsten och litteraturen, som gränsar till det religiösa? Och är det språket i så fall begripligt för den som inte alls tror? Eller är det helt enkelt så att gudarna är konstverk och det är konsten i sig som förtjänar tillbedjan?

I studion hör ni Lena Andersson, författare och en av dem som skrev under manifestet i Dagens Nyheter, Leif Zern, kulturskribent och teaterkritiker, och Lina Sjöberg, teolog och författare som har skrivit en doktorsavhandling om förhållandet mellan det religiösa och det litterära språket, med Sara Lidman som exempel.

Den andra delen av programmet handlar om vår tids kanske största populärkulturella ikon - Quentin Tarantino. Ända sen det sagolika genombrottet med Pulp Fiction har hans filmer sakta men säkert fått allt mindre hyllande recensioner - ändå är han i det närmsta en filmregissörernas rockstjärna.

Med utgångspunkt i Tarantinos nya nazijägarfilm Inglourious Basterds, som har premiär på fredag, gör vi några nedslag i en egendomlig filmkarriär.

I studion hör ni Hanna Fahl, programledare på P3 Populär och kulturradions Gunnar Bolin.

Programledare: Kim Nordberg