Måndagen den 17 augusti: Skolstart och konkursdrabbad golfbana köpt

Idag tar många barn runt om i Skåne sina första steg in i skolans värld. Och det kan ju vara rätt nervöst att sätta sin fot innanför skolans väggar för första gången. Eller är det kanske mest bara spännande med nya kamrater, skolmat och läxor? Arena träffade några av de nya eleverna på Fyrens förskola i Åhus i förra veckan för att prata om tankarna inför den stora dagen.

Skadegörelse på livbojar är tyvärr en vanlig företeelse i Kristianstad kommun. Abigail Sykes hängde med ut på en kontrollrunda i kommunen tillsammans med vaktmäster Per Andersson.

Golfbanan i Skyrup har nu fått en ny ägare. Roland Oscarsson, ordförande i den konkursdrabbade klubben Hässleholms GK, har köpt hela anläggningen. Du hör honom berätta mer i Arena i eftermiddag.

Att många unga flickor skär sig eller på andra sätt försöker skada sig själva har länge varit känt. Men idag har vi kunnat höra att självskador är vanliga också bland pojkar. Fyra av tio pojkar i 14-15-årsåldern har avsiktligt skadat sig själva exempelvis genom att skära eller rispa sig eller bränna sig med cigarretter. Det visar en studie som två lundaforskare ligger bakom. En av dem är Jonas Bjärehed, psykolog och doktorand - som säger så här om att så många pojkar skadar sig själva.

Och så är Mötet med Åsa Borglin tillbaka efter sommarens uppehåll. Idag träffar hon Brita Ek i Kristianstad som istället för att skriva en biografi, valt att skildra sitt liv i broderier. De allra första minnena överskuggas av hennes styvfars humör som satte skräck i henne men hon minns också med glädje mannekängtiden i New York då hon bland annat visade kläder för Jacqueline Onassis. Barndomstraumat har gjort att hon även senare i livet valt flykten som utväg vid obehagliga situationer.