Australien

Plågsam fårhantering fortsätter

Australiska fårfarmare backar från löftet att de ska sluta med den plågsamma så kallade mulesing-metoden till 2010. Mulesing innebär att delar av fårens hud på bakdelen skärs bort utan bedövning.

– Fåren har ju tidigare avlats så att de fått väldigt mycket extrahud, för att man ska få ut så mycket ull som möjligt från varje får. Och de här hudvecken blir ofta nedsmutsade med avföring, och drar till sig flugor, och det blir väldigt svåra angrepp på fåren, säger Johanna Geijer, som har skrivit en uppsats på Sveriges Lantbruksuniversitet om metoden.

– Flugorna lägger ägg i hudvecken och fluglarverna äter på fåren, vilket också är väldigt plågsamt. Men det man gör när man gör mulesing är att man skär bort de här hudvecken på fårens bakdel utan bedövning, man bara klipper bort huden, så att det blir öppna köttsår.

Det var förra året som Kalla Fakta avslöjade att australiska fårfarmare använde så kallade mulesing, som alltså innebär att delar av merinofårens bakdelar klipps bort utan bedövning.

Efter det lovade de australiska fårfarmarna att upphöra med metoden till år 2010, men nu backar de alltså från sitt löfte.

Fårorganisationen Australian Wool Innovation säger att det skulle innebära en kraftig försämring av fårens hälsa att sluta med metoden och dessutom slå hårt mot produktionen.

Flera svenska klädföretag säljer merinoullkläder, och som konsument i Sverige i dag kan man inte vara säker på att ullen är mulesingfri, säger Johanna Geijer.

– I kedjan från får till kostym eller ullsjal, så kan det hända mycket med ullen. Den kan blandas med annan ull på vägen. Jag skulle inte säga att man kan vara säker på att köpa mulesing-fri ull från Australien i Sverige i dag, säger Johanna Geijer, på Sveriges Lantbruksuniversitet, som skrivit en uppsats om mulesing i Australien.

Malena Wåhlin
malena.wahlin@sr.se