HALMSTAD

Bostäder efterlyses på internet

Följden av bostadsbristen för studenter på Halmstad högskola har blivit en hysterisk handel på internet med andrahandskontrakt.
Gunilla Lindberg blev chockad av mängden snabba svar när hon annonserade ut vinden i villan där hon bor på Blocket.

– Ja, jag har en liten vindslägenhet som vi hyr ut möblerad. För mesta dels blir det till studenter, och nu har jag satt ut en annons på blocket. Och efter bara några timmar hade jag fått 70 svar. Sen lät jag den ligga ute i 4-5 dagar och då hade jag fått cirka 120 svar., säger hon.

Vad tänkte du då?

– Jag tänkte att det här är konstigt. Stackars ungdomar tänkte jag, för det var nästan uteslutande studenter, säger Gunilla Lindberg.

Gunilla Lindberg berättar också att de studenter hon pratat med, känt en rädsla för att anmäla sig till den bostadsgaranti som högskolan erbjudit eftersom att de varit rädda för att hamna i en gymnastiksal eller stuga utan värme.
Johan Borg från Hyltebruk ska läsa till byggingenjör på Halmstad Högskola och han har ännu inte hittat något boende.

– Nu har jag ju lagt in annonser på diverse platser och så fort jag ser en annons så ringer jag eller e-postar. Även om jag inte har nog med poäng på de sidor man ska stå i kö, så anmäler jag mig ändå så kanske man ha tur någon dag, säger Johan Borg.

Både Gunilla Lindberg och Johan Borg tycker att det borde byggas fler små lägenheter anpassade efter studenter. Halmstad Fastighet AB som har 700 studentlägenheter och därmed är den största förvaltaren av studentboenden har inga lediga studentlägenheter.

Gör ni något för att se till att studenter ska få något boende?

– Ja, självklart. Dels så deltar vi i det kommunövergripande samarbete som finns och leds av Halmstad kommun. Men det är också så att vi inför varje termin frigör smålägenheter som passar studenter väldigt bra och i år har vi lyckats frigöra 25 lägenheter utöver de vanliga 700, säger Ulf Hoffstedt, affärsutvecklingschef på Halmstad Fastighet AB.

Men de är fulla nu?

– Ja, de är uthyrda nu, säger han.