Föräldrar hotar med skolstrejk

Föräldrarna i byn Kuttainen hotar med skolstrejk. De menar att kommunpolitikernas beslut om nedläggning grundar sig på fel siffror och att besparingen inte blir så stor som det sagts. Kommunalrådet i Kiruna, Lars Törnman (KIP), medger att siffrorna kan variera beroende på hur man räknar, men står fast vid att en nedläggning är nödvändig.
Mer om det här i Päiväntiima måndag kl 17.10 i P4 Norrbotten.

– Vi vill att kommunpolitikerna får ett korrekt underlag för sitt beslut. Nu har beslutet tagits utifrån en lokalbesparing på 2,5 miljon.

Föräldern Krister Funck har fått uppgifter om att driften av skolan i Kuttainen kostar en halv miljon kronor om året. Bussresorna till Karesuando för de 55 eleverna skulle gå på lika mycket. Han ställer sig därför frågande till de påstådda besparingarna, och kräver nu ett möte med kommunen.

– Om vi får veta att nedläggningen genererar den besparing som det sagts då är vi med på det, även om det är smärtsamt. Men vi är beredda att medverka till kommunens ekonomi, om det sker på ett acceptabelt sätt.

Kommer ni att låta barnen åka till skolan om ni inte får till ett möte innan skolstarten?

– Det är tveksamt. Vi har besämt att vi kan hålla dem hemma.

Lars Törnman, ett av Kirunas kommunalråd, medger att siffrorna kan variera beroende på hur man räknar. Han hoppas hinna träffa föräldrarna innan skolstarten, men står fast vid att en nedläggning är nödvändig.

– Det är viktigt att vi har en bra dialog och att föräldrarna är med. Men det absolut viktigaste är att barnen får den bästa skolan och det lovar vi att de får i Karesuando. Det blir mer tid för eleverna genom att åka 15 minuter i buss. Och vi kan inte ha två skolor så nära varann i framtiden med den elevutveckling vi har, säger Törnman.

Bertil Isaksson, SR Sisuradio

André Pettersson, SR Norrbotten