Försvunna Arctic Sea har hittats

Ryssland har hittat det försvunna fartyget Arctic Sea utanför Kap Verde, säger ryske försvarsministern enligt Reuters.

Enligt ministern har Arctic Seas besättning tagits ombord på ett ryskt örlogsfartyg. Alla är välbehållna, sade Serdjukov enligt AFP.

Försvarsministern sade sig också ha informerat Rysslands president Dmitrij Medvedev om att besättningen mår bra.

Arctic Sea lämnade den 23 juli Finland, lastad med timmer till ett värde av cirka 1,3 miljoner euro. Fartyget, som var på väg till Algeriet, misstänks sedan ha kapats mellan Öland och Gotland natten därpå och har därefter försvunnit.

Spekulationer om illegal last

Ryssland och Nato har samordnat sina ansträngningar och utbytt information i sökandet efter Arctic Sea, och i förra veckan beordrade president Dmitrij Medvedev att den ryska flottan skulle söka efter skeppet.

Spekulationer har funnits om att illegal last, som vapen eller droger, funnits på fartyget och att fartyget har blivit kapat har inte kunnat gå att bekräfta med säkerhet.

Den finländska Centralkriminalpolisen bekräftade dock i lördags att en lösesumma utkrävts för det försvunna fartyget, enligt tyska Financial Times ska det ha rört sig om krav på 1,5 miljoner dollar.

Hittades under natten

Fartyget siktades tidigt på måndagen, förklarade försvarsminister Serdjukov.

-Besättningen har flyttats över till vår ubåtsjaktfartyg, sade han enligt ryska nyhetsbyråer vid ett möte med president Medvedev.

Enligt ministern är alla i besättningen "vid liv, välbehållna och inte under väpnad bevakning".

Inga närmare detaljer om operationen framgick.

Nyhetsbyrån Interfax uppgav att besättningen höll på att frågas ut. Den rapporterade också att Arctic Sea hade hittats omkring klockan ett Moskvatid natten till måndagen - alltså klockan 23 svensk tid i söndags kväll.

TT