Borås

Klartecken för SSU-friskola

Det blev som de borgerliga ville: i dag godkände kommunstyrelsen i Borås det socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU:s ansökan om att starta en friskola i Borås. Men det socialdemokratiska moderpartiet har en annan inställning till "Socialistiska fria skolan".

I dag beslutade alltså kommunstyrelsen i Borås att ge SSU:s förslag om en socialistisk friskola godkänt. Men meningarna gick isär.

Socialdemokraten, oppositionsrådet, Ulf Olsson tycker att det är "principiellt fel" att starta en skola som har en viss politisk eller religiös inriktning. Moderaten, kommunalrådet, Ulrik Nilsson tycker å den andra sidan att SSU ska ha rätt att starta en skola, men han hoppas att den inte attraherar några elever.

Även om kommunstyrelsen gav tummen upp är det Skolinspektionen som har sista ordet vad gäller själva tillståndet att starta skola. Kommunen bedömer bara friskolornas påverkan på de kommunala skolorna. Skolinspektionen har ansvaret för det som skolorna lär ut.

Vill då verkligen SSU starta en friskola? SSU-företrädaren Anders Österberg har tidigare här i Radio Sjuhärad sagt att man vill ha en debatt och visa på dagens flumskola. Men Ulrik Nilsson hoppas att SSU med sin ansökan verkligen vill starta en skola.

– Jag utgår från att ansökan är seriös, är det så att de har utnyttjat en situation och aldrig haft amibitionen att starta en friskola så tycker jag att det är allvarligt att man använder möjligheten att sätta igång processen.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Tidigare publicering: